Adana'da gerçekleştirilen bir operasyon, tıp dünyasında çığır açtı. 65 yaşındaki bir hasta, Avrupa ve Türkiye'de ilk kez uygulanan yapay zeka destekli robotik kalça protezi ameliyatı sayesinde sağlığına kavuştu. Bu yenilikçi yöntem, hastaların daha hızlı iyileşmesini ve günlük yaşantılarına daha çabuk dönmelerini sağlıyor.
Robotik Cerrahi Asistanı (ROSA) ile Başarıya Ulaşıldı
Kayseri'de yaşayan 65 yaşındaki Necla Özkan, kalçasındaki sorun nedeniyle uzun süredir yürüyememe şikayeti çekiyordu. Birçok hastaneye başvurduktan sonra Adana Acıbadem Ortopedia Hastanesi'nden Prof. Dr. Emre Toğrul'a başvuran Özkan'a, yapılan tetkikler sonucunda kalça protezi ameliyatı yapılmasına karar verildi. Gelişmiş versiyonuyla Avrupa ve Türkiye'de ilk kez uygulanan Robotik Cerrahi Asistanı (ROSA) desteğiyle yapılan ameliyatla Necla Özkan, sağlığına kavuştu.
Ameliyat sonrası duygularını dile getiren Özkan, "Hocamız bu yöntemi anlattığında şaşırdım. Protez ameliyatlarının robot yardımıyla yapıldığını duymuştum daha önce. Ama bu gelişmiş teknolojinin hasta için yararları etkileyiciydi. Kabul ettim. Ameliyattan 3 saat sonra da ayağa kalkıp, adım attım. Epeydir ağrı nedeniyle yürümekte çok zorluk çektiğim için çocuk gibi sevindim. Ameliyat öncesi çok zor yürüyordum. Sol tarafımda sıkıntı vardı. Şu anda çok iyiyim. İnşallah daha iyi olacağım" dedi.
Yapay Zeka ve Robotik Cerrahinin Farkı
Prof. Dr. Emre Toğrul, hastasının ameliyatı hakkında şu bilgileri verdi: "Hastamızın kalçasında halk arasında kireçlenme diye bilinen bir sorunu vardı. Yürümekte zorluk çektiği gibi eklem ağrıları da vardı. Bu sorunu, protezle çözebilirdik ancak. Ona kalça protezi ameliyatı yaptık. Ameliyatı, ROSA ismi verilen robotik cerrahi asistan yardımıyla direkt anterior yöntemle yaptık. Bu robot ameliyat esnasında cerrahın protezleri yerleştirmek için kullandığı aparatlara bir şekilde fiziksel olarak bağlanarak cerrahın bilgi almasını ve yönlendirilmesini sağlıyor."
Prof. Dr. Toğrul, sözlerine şöyle devam etti: "Yani bir anlamda ameliyatı cerrah yaparken hem görüntüleme, hem ölçme hem de ameliyat sonu projeksiyonu aynı anda yapabilen gelişmiş teknoloji cerraha yardım ediyor. Konvansiyonel olarak yapılan ameliyatlara göre hasta daha kısa sürede iyileşiyor ve günlük hayata daha kısa zamanda dönebiliyor. Hastamız ameliyattan 3 saat sonra ayağa kalktı. Yöntemin ve robotik cerrahiye uygun direkt antrior açılımının bu sonucu almamızı sağlayan özellikleri var. Ameliyat yaparken cerraha bilgi sağlıyor robot. Cerrah ameliyatı yaparken muhtemel değişiklikleri hemen fark ediyor ve robot, anında size ameliyatın gidişatını değiştirebilecek plan seçeneği sunuyor. Zira yapay zeka tabanlı bir sistemi var. İçinde binlerce kalça protezi ameliyatının verileri bulunuyor. Öğrendiği bu veriler üstünden cerraha yardımcı olacak şekilde planlama yapabiliyor ve yönlendirebiliyor, hastanın durumuna özel ameliyat yapılmasına destek oluyor. Böylece cerrahın muhtemel hata payını düşürüyor. Biz uzun yıllar protez ameliyatı yapan cerrahlar olarak yapay zekanın ameliyatlardaki farkını hissedebiliyoruz. Hastalar da olumlu sonuçlarını yaşıyor."
Gelecekte Robotik Cerrahi Daha Yaygın Olacak
Prof. Dr. Toğrul, Avrupa ve Türkiye'de ROSA'nın ilk kez Adana'da kullanılmasının önemine dikkat çekerek, "Yapay zekalı robotik asistan sisteminin Avrupa ve Türkiye'de ilk kez kalça protezi ameliyatında kullanılması, üstelik bunu Adana'da kullanmış olmak bir cerrah olarak bizi mutlu etti. Sağlık alanında yapay zekanın sunduğu imkanlar hızla gelişiyor. Belki 15-20 sene sonra her ameliyat, robotik yardımlı ameliyat olacak" diye konuştu.
Bu başarılı operasyon, yapay zeka ve robotik cerrahinin gelecekte tıp alanında daha da yaygınlaşacağının bir göstergesi. Adana'da gerçekleşen bu ilk, Türkiye'nin sağlık teknolojileri alanındaki potansiyelini de ortaya koyuyor. Yapay zeka destekli robotik cerrahi, hastaların daha konforlu ve hızlı bir iyileşme süreci geçirmesine olanak tanıyarak, yaşam kalitelerini artırmaya devam edecek.