18 Mayıs 2025 Pazar

Myanmar Depremi: BM'den Acil Yardım Çağrısı! Felaket mi Bekliyor?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar'da meydana gelen şiddetli depremlerin ardından uluslararası topluma acil finansman sağlama çağrısında bulundu. Guterres, ülkenin büyük bir yıkımla karşı karşıya olduğunu ve insani yardıma ihtiyaç duyan milyonlarca insan olduğunu belirtti. BM, bölgeye üst düzey temsilciler göndererek krizin boyutunu yerinde değerlendirecek ve yardım çalışmalarını koordine edecek.

Myanmar'da Yıkım ve Çaresizlik

BM binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Guterres, Güneydoğu Asya'da meydana gelen depremlerin Tayland ve çevresindeki bölgeleri etkilediğini ancak en büyük hasarın Myanmar'da oluştuğunu söyledi. Guterres, "Myanmar, bugün tam bir yıkım ve çaresizliğin sahnesi. Bu felaket, ülke genelindeki insanların karşı karşıya olduğu daha derin kırılganlıkları gözler önüne serdi" ifadelerini kullandı. Myanmar'ın zaten uzun süredir siyasi, insan hakları ve insani krizlerle mücadele ettiğini hatırlatan Guterres, yaşanan afetin yalnızca Myanmar halkını değil, bölgedeki diğer ülkeleri de olumsuz etkilediğini vurguladı.

BM'den Üst Düzey Temsilciler ve Yardım Taahhüdü

Depremler nedeniyle Myanmar'da yaklaşık 20 milyon kişinin, yani her üç kişiden birinin insani yardıma muhtaç olduğunu belirten Guterres, "Bugün, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörüm Tom Fletcher'i Myanmar'a gönderiyorum. Yarın sahada olacak" dedi. BM’nin Myanmar’daki krizlere yönelik taahhüdünü pekiştirmek amacıyla Özel Temsilcisi Julie Bishop’un da birkaç gün içinde bölgeye gideceğini duyurdu. BM, bölgeye gönderdiği temsilciler aracılığıyla ihtiyaçları belirleyecek ve yardım çalışmalarını hızlandıracak.

Uluslararası Topluma Acil Finansman Çağrısı

BM Genel Sekreteri, "Özellikle uluslararası topluma, bu krizin boyutuyla orantılı olarak acilen ihtiyaç duyulan finansmanı artırma çağrısında bulunuyorum" ifadelerini kullandı. Guterres, Myanmar’da en çok ihtiyaç duyan bölgelere hızlı, güvenli ve sürdürülebilir insani yardım erişiminin sağlanması gerektiğini vurgularken, geçici ateşkes kararlarını da memnuniyetle karşıladığını belirtti. Ayrıca, yaşanan trajedinin bir fırsata çevrilerek çatışmaların sona ermesi, siyasi diyaloğun hızla başlatılması ve siyasi mahkumların serbest bırakılması gerektiğini dile getirdi.

Sağlanan çözümün Bangladeş'ten güvenli, gönüllü, onurlu ve sürdürülebilir şekilde Rohingyaların geri dönüşü için bir yol haritası içermesi gerektiğinin altını çizen Guterres, ülke genelinde şiddetin ve insan hakları ihlallerinin sona ermesi ve demokrasinin kök salması için de bir yol haritası bulunması gerektiğini dile getirdi. Guterres, "Şimdi, uzun süredir acı çeken Myanmar halkıyla dayanışma içinde olma zamanıdır. BM, Myanmar halkının bu zor saatinde barış ve hayat kurtaran destek için baskı yapmaya devam edecektir" mesajını verdi.

Myanmar'da yaşanan deprem felaketi, ülkenin zaten zorlu koşullar altında yaşayan halkını daha da derinden etkiledi. BM'nin acil yardım çağrısı, uluslararası toplumun bu felakete duyarsız kalmaması ve Myanmar halkına destek olması gerektiğinin altını çiziyor. Umuyoruz ki, bu çağrıya kulak verilir ve Myanmar'daki insanlar en kısa sürede bu zorluğun üstesinden gelirler.

İlgili Haberler