81 Yaşındaki "Filozof Hurdacı" YKS'de! Rekor Kıracak mı?
Gündem

81 Yaşındaki "Filozof Hurdacı" YKS'de! Rekor Kıracak mı?


19 June 20255 dk okuma7 görüntülenmeSon güncelleme: 29 June 2025

Edirne'de yaşayan ve "filozof hurdacı" olarak tanınan 81 yaşındaki Osman Kılıç, bu yıl 8. kez üniversite sınavına girerek dikkatleri üzerine çekiyor. Emekli olduktan sonra hurdacılık yaparak geçimini sağlayan Kılıç, Trakya ve Anadolu üniversitelerinin tarih bölümlerini tamamlamış, ancak çeşitli nedenlerle diğer kazandığı bölümlere devam etmemiş. Şimdi ise YKS'de ter dökecek.

Eğitim Aşkı Hiç Bitmiyor

Kılıç, eğitimin kendisi için bir tutku olduğunu ve okumanın yaşının olmadığını vurguluyor. Asıl amacının gençlere örnek olmak olduğunu belirten Kılıç, "Bu gireceğim 8. üniversite sınavı olacak," diyor. Sınava girecek en yaşlı aday olduğunu öğrenen Kılıç, heyecanını gizleyemiyor.

Kılıç, sınavlara girme amacının hem bilgilerini ölçmek hem de gençlere ilham vermek olduğunu ifade ediyor. Boş zamanlarında Osmanlıca çeviriler yapan ve bir kitap hazırlığında olan Kılıç, 19. asrın sonları ve 20. asrın ilk çeyreğinde Edirne'deki günlük haberlerden derlemeleri konu alan kitabını yakında yayınlayacak.

"Torunumla Sınava Girdim, Şaşırdılar!"

Kılıç, kendini sağlıklı hissettiği sürece üniversite sınavlarına girmeye devam edeceğini belirtiyor. Herkesin üniversite eğitimi alması gerektiğini savunan Kılıç, "Geçen yıl torunumla üniversite sınavına girmiştim. İnsanlar beni üniversite sınavına girerken gördüklerinde önceleri şaşırdılar," diyor. 66 yıl önce Edirne Lisesi'nde öğrendiği bilgileri hala muhafaza ettiğini ve bu sayede arkeoloji bölümünü kazanabildiğini ekliyor.

Türkiye'de örgün eğitim sistemi, genellikle ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite olmak üzere dört aşamadan oluşur. Her bir aşama, öğrencilere farklı bilgi ve beceriler kazandırmayı hedefler. İlkokul ve ortaokul, temel eğitim olarak kabul edilirken, lise ve üniversite daha özel alanlara yönelme fırsatı sunar. Türkiye'de eğitim, devlet okullarında ücretsizdir, ancak özel okullar da bulunmaktadır. Eğitim sistemi sürekli olarak güncellenmekte ve geliştirilmektedir, böylece öğrencilerin çağın gereksinimlerine uygun bir şekilde yetişmeleri sağlanmaktadır.

Osman Kılıç'ın bu azmi, 21 Haziran'da YKS'ye girecek 2.5 milyon adaya ve tüm topluma ilham veriyor. Onun hikayesi, öğrenmenin ve gelişimin yaşla sınırlı olmadığını, her yaşta yeni şeyler öğrenmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Kılıç'ın sınav sonucu ne olursa olsun, o şimdiden birçok insanın kalbinde "filozof" unvanını hak ediyor.